Doğalgaz tesisatı ve daire içi doğalgaz döşeme ile ilgili olarak sürecin başından sonuna dar tüm detayları detaylı şekilde bu içerikte sizlere aktarıyoruz. Peki, doğalgaz tesisatı nasıl yapılır, kaç gün sürer ve fiyat hesaplama sürecinde neler önemlidir? Doğalgaz tesisatında kullanılan malzemeler nelerdir?
Konuttan işyerine, büyük binalardan hastane ya da fabrikaya kadar tüm alanlarda hizmet veren Üçay Mühendislik olarak, doğalgaz hakkında bilinmesi gereken her şeyi yazımızda bir araya getirdik.
Doğalgaz Nedir?
Doğalgaz, dünya genelinde ısınma amacıyla kullanılan, yer altı kabuğunun içerisinde fosil kaynağa sahip yanıcı bir gaz karışımıdır. Yakıt kullanımı konusunda petrolden sonra ikinci sırada yer alır. Bu sebeple doğalgaz kullanım alanı fazladır.
Doğalgaz Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Isıtma amaçlı kullanım
- Mutfak amaçlı kullanım
- Sıcak su amaçlı kullanım
- Elektrik üretiminde doğalgaz kullanımı
- Motor yakıtlarında doğalgaz kullanımı
- Sanayide doğalgaz kullanımı
- Ticari amaçlı kullanım
Doğalgaz Tesisatı Nasıl Yapılır?
Tesisat kurulumu 4 aşamadan oluşur. Bunlar;
- Proje aşaması
- Tesisat döşeme aşaması
- Test Aşaması
- Onay Aşaması
1. Doğalgaz Proje Aşaması
Doğalgaz kurulumunda ilk aşamada projedir. Bu aşamada, daire içi doğalgaz tesisatının proje çizimi ve diğer hesaplamaları kesin sonuçlar içerir.
NOT: Üçay Mühendislik doğalgaz kurulumunda ilk süreç olan proje aşamasında, bina ücretsiz keşif programına alınır. Keşif sonucunda tesisatın kurulumu ve kullanılacak malzemeler belirlenir. Bir gün içerisinde tüm işlemler tamamlanır. Sonrasında, uzman ekip bina (daire) sahibine teklif sunar. Böylece, teklifin kabul edilmesiyle beraber ilk aşama tamamlanır.
2. Doğalgaz Tesisatı Döşeme Aşaması
Proje onaylandıktan sonra tesisat döşeme süreci başlar. Sırasıyla şu işlemler gerçekleşir;
- Projede yer alan vana ve boruların bina içerisinde konum tespiti
- Vana ve boruları düzgün yerleştirmek için tesisatın geçeceği duvarların düzgün şekilde delinmesi
- Sonrasında, önceden ölçüsü alınan vana ve boruların, duvarda özel olarak belirlenen kısımları sabitlenmesi.
- Bütün sistem (vana, boru, radyatör, bağlantı kelepçeleri, bağlantı hortumları, basınç regülatörü, ısıtma cihazı, kombi vs.) doğalgaz tesisatı proje çizimine uygun olarak döşendikten sonra doğalgazı yakmak için gerekli olan sistemi kurulumu.
- Son aşamada ise bütün sistemin test edilmesi.
3. Doğalgaz Tesisatı Onay Aşaması
Doğalgaz tesisatı kurulumu, önceden çizilen projeye uygun şekilde döşendikten sonra artık onay alma süreci başlar.
- Bütün sistemin doğalgaz dağıtım firma yetkilisi tarafından denetlenmesi.
- Doğalgaz tesisatının, projeye ve yönetmeliğe uygun şekilde döşenmesi durumunda görevli kişinin onayı ve merkeze iletimi.
4. Doğalgaz Tesisatı Test Aşaması
Tesisatta son aşamadır. Projeye uygun olarak döşenen ve yetkililer tarafından onay verilen tesisat, uygulayıcı firma tarafından testi gerçekleşir.
Test sürecinde, gaz kaçağı olup olmadığı ve sistemin bir bütün olarak problemsiz çalıştığı bu aşamada netlik kazanır.
Üçay Mühendislik ve Doğalgaz Tesisatı Hizmetleri
Türkiye’nin en büyük mühendislik firmaları arasında yer alan ve her geçen gün daha da büyüyen Üçay Mühendislik, başta daire içi doğalgaz tesisatı olmak üzere hastane, alışveriş merkezi, kafe vb. yapıların da doğalgaz döşemesini başından sonuna kadar yetkili firma olarak gerçekleştirmektedir.
Doğalgaz tesisatı proje oluşturma ve kurulumu sonrasında Üçay Mühendislik olarak tesisatın tüm bakım ve onarım süreci de alanında tecrübeli – uzman ekipler tarafından yönetilmektedir.
Üçay Mühendislik doğalgaz tesisat döşeme ve kullanım aşamaları;
Doğalgaz Tesisatı İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
Doğalgaz tesisatı yapımında kullanılan malzemeler, son derece dikkat edilmesi gereken konular arasındadır. Çünkü bütün sistemin sağlıklı bir şekilde çalışması için bu malzemelerin doğru seçilmesi ve tesisata uygun şekilde yerleştirilmesi gerekmektedir. Peki, doğalgaz tesisatında kullanılması malzemeler hangileridir?
- Tesisat Ana Gaz Vanası
- Doğalgaz Dağıtım Boruları
- Basınç Regülatörü
- Bağlantı Kelepçeleri
- Isıtma Cihazları ve Kombi
- Flex Hortumlar
- Sayaç
- Filtre
- Doğalgaz Bağlantı Rakorları
- Ek Parçalar
Yukarıda, doğalgaz tesisatında gerekli olan malzemeleri listeledik. Bunun dışında da kullanılabilecek birçok ek parça yer aldığını da özellikle belirtmek gerekir. Peki, yukarıda yer alan malzemeler ne işe yarıyor. Gelin, bu malzemeleri kısa kısa açıklayalım.
1. Tesisat Ana Gaz Vanası

Doğalgaz tesisatında, kullanılacak olan gaz, vana sayesinde açılır kapanır. Tamamen kullanıcı kontrolündedir ve gaz akışını açıp kesmeye yarayan tesisat elemanıdır. Gelişen teknoloji sayesinde gaz vanaları, gaz basıncını ve akışını en üst seviyede düzenler.
2. Doğalgaz Dağıtım Boruları

Merkezde bulunan doğalgazın, bina içerisinde bireylerin kullandığı alanlara en kolay yoldan aktarılmasını sağlayan tesisat malzemeleridir. Sadece ısınmak değil aynı zamanda sıcak su aktarımı da bu borular sağlar. Hayati derecede önemli olan dağıtım boruları kesinlikle ama kesinlikle Avrupa standartlarına uygun olmalıdır.
3. Gaz Basınç Regülatörü

Basın regülatörleri, özellikle bina içlerinde doğalgaz basıncını düşürmek amacıyla kullanılmaktadır. Bu işlem için kontrol vanası da kullanmak mümkün ancak maliyeti basın regülatörüne göre daha yüksektir. Basınç regülatörü biraz daha basit tesisatlar için uygundur.
4. Bağlantı Kelepçeleri

Doğalgaz tesisatında proje tarafından onayı verilen dağıtım borularının sabitlenmesinde kullanılmaktadır. Bu sayede tesisatın güvenliği de büyük oranda artar.
5. Kombi – Isıtma Cihazları

Kurulan doğalgaz tesisatının tam olarak çalışmasına olanak sağlayan ana malzemelerdir. Kombi sayesinde daire içerisinde doğalgazın açılıp kapanması, ısıtma cihazları sayesinde ise sıcak suyun kullanımına olanak sağlanır.
6. Flex Hortumlar

Tesisat içerisinde gazı taşıyan Flex hortumlar, dayanıklı ve paslanmaz çelikten oluşur. Bu nedenle gaz akışında sızma önlenir.
7. Gaz Sayacı

Sayaç, içerisinden geçen gaz hacmini ölçmeye yarar. Doğalgaz tüketimini metreküp(m3) cinsinden ölçmektedir. Sayacın içerisinde endeks, abone (tesisat) numarası ve sayaç numarası yer alır.
8. Doğalgaz filtresi

Doğalgaz tesisatında, yabancı olarak nitelendirilen maddelerin (çamur, toz, tortu vs) gaz yakımı işlevi gören cihaza erişmesini engeller.
9. Doğalgaz Bağlantı Rakorları

Hortum rakorları, proje tarafından onaylanan ve kurulan doğalgaz tesisatının düzenli biçimde çalışmasını sağlar.
Te bağlantı rakorları da aynı işlevi görür. Bunun yanı sıra bağlantı borularını ve flex hortumlarının birbirine bağlanmasında kullanılır.
10. Ek Parçalar

Doğalgaz tesisatında yukarıda yer alan maddeler dışında birçok ek parça yer almaktadır. Ana kapama musluğu, düşey kolon hattı, sayaç bağlantı hattı, tüketim hattı, gaz boşaltım borusu, ayırım (sorti) hattı, katı bağlantı, gaz teslim noktası regülatörü vb. birçok ek parça yer almaktadır.Eve Doğalgaz Tesisatı İçin Kullanılması Gereken Malzemeler
Daire içi doğalgaz tesisatları, yazımızın içerisinde de bahsettiğimiz üzere son derece basit, konforlu ve çevre dostu olması sebebiyle çok fazla tercih edilmektedir. Binalarımızda kullanılan doğalgaz, ana kapıdan vana ve boruların desteğiyle kombiye kadar ulaşır. Kombinin çalıştırılması sonrasında ise ocak ve radyatörler olmak üzere kullanılan cihazlara aktarımı sağlanır. Daire içi doğalgaz tesisatında da tüm bu işleyişi sağlayan birçok malzeme kullanılmaktadır.
Ana Emniyet Vanası
Özellikle, bina girişleri, kolonlarda ve kazan içerisinde yer alır. Denetim ve bakım işlemlerini rahatlıkla yapabilmek için kolay erişilebilir bir konumda olması gerekir.
Gaz Dağıtım Borusu
Gazın geçişini ve ısıtıcıya kadar ulaşmasını sağlaya özel malzemelerden üretilmiş boru.
Tüketim Hattı
Sayaçtan başlayıp ayrım hattına kadar olan sürecin işlemesini sağlar.
Ayırım (Sorti) Hattı
Başlangıcı tüketim hattı ile bağlantılı olup cihaz bağlantı vanasına kadar erişim sağlar.
Sayaç Bağlantı Aleti
Kolonların bağlantı hattı ile doğalgaz sayacının girişine kadar olan borudur.
Cihaz Bağlantı Hattı Borusu
Cihazın ana bağlantı vanasından başlayıp cihaza kadar ulaşır.
Boşalma Borusu
Olağandışı durumlarda gazı boşaltılmasını sağlar.
Yangına Dayanıklı Ventiller
Doğalgaz tesisatlarında ısı derecesi 92°C’ye ulaştığında gaz akışını otomatik olarak kesme işlemini gerçekleştirir. Yangın çıkması durumunda gazın yayılmasını engelleyerek yangının büyümesinin önüne geçer.
Depreme Dayanaklı Ventiller
Binanın ısınması için kurulumu yapılan gaz hattında bulunur. Oluşabilecek sarsıntılara karşı oldukça hassas yapıdadır. Olası bir 5.4’lük sarsıntıda gaz akışını otomatik olarak mekanik gazı keser.
Daire İçi Doğalgaz Tesisatı Döşenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Doğalgazlı ısıtma sistemlerinin tesisatı döşenirken dikkat edilmesi gereken birçok husus vardır. Özellikle, yapılacak olan tesisatın tam anlamıyla projeye ve yönetmeliğe uygun olması gerekir. Bu sebeple, yönetmeliğe uygun döşenmeyen doğalgaz tesisatından beklenen verim alınamayacaktır. Peki, doğalgaz tesisatı döşenirken nelere dikkat etmek gerekir?
Kombinin korunaklı bir yerde olması
Doğalgaz tesisatını yapacak kişilerin alanında uzman ve doğalgaz konusunda deneyimi
Doğalgazın geçiş yapacağı ana hat üzerinde yer alan boruların üzeri tamamen kapatılmaması
Doğalgaz tesisatında küresel vana kullanımı
Kullanılan tüm vanaların nasıl bağlandığına kontrolü
Kaynak işlemi uygulanan alanların sağlamlığı. (Bu sayede ileride yaşanacak olumsuzluklar önlenir)
Tesisat için kullanılan borular, kolay erişilebilir olması
Kullanılan boruların hepsi bağlantı kepçeleriyle monte edilmesi
Tesisat için kullanılacak malzemelerin hepsi kalite standartlarına (TSE) uygunluğun kontrolü
Projeye ve yönetmeliğe uygunluğu.
Doğru radyatör seçimi (Kullanım alanlarının büyüklüğüne göre radyatör sayısı ve büyüklüğü)
Hem güvenlik hem de kullanımda konforu sağlaması için kombiyi doğru konumlandırma
Eğer imkan varsa bütün tesisatın elektrik tesisatına uzak olması
Kombinin önünün açık olması
No responses yet